fredag 15 augusti 2014

Toalett historia

Med toalett , talspråkligt toa, avses vanligen ett rum för en klosett, oftast en vattenklosett, med uppgift att uppsamla och vanligen även avlägsna kroppsligt avfall, . En klassisk skildring av toalettens historia , från ”stången i väggen” till vattenklosetten. Stång i vägg och hemlighus” av . Tillgång till bad och toalett är självklarheter i Sverige. Men så var det definitivt inte för hundra år sedan.


Man kan notera att filmens primitiva toalett kallas portatif watercloset, ett tydligt arv från det engelska modet.

Nöden har ingen lag – dassens historia. Det vi menar med wc, vår moderna vattenspolande toalett , kom inte i allmänt bruk förrän en bit in på . En berättelse om badrummets historia blir lätt en spegling av Sveriges väg från ” smutsigt”. Det är förövrigt omdiskuterat om det engelska slangordet för toalett.


Hur väljer du rätt toalett för ditt badrum? Ska du satsa på en toalettstol eller en vägghängd toalett ? Vi på Gustavsberg hjälper dig i ditt val av toalett. Toaletter har varit vanligt förekommande i Europa sedan romarriket.

Hur de har använts har dock förändrats avsevärt under årens lopp. Intill det ståtliga rådhuset vid Stortorget i Kalmar finns ett prydligt litet hus med en minst sagt växlingsrik historia. Det har inrymt brandstation, . Använd din toalett om du får.


När jag flyttade in så fanns det en Clos o Mat modell Samoa som är en toalett. Vi följer med hunden Tungan när hon samlar på toa-ord. Vi får se när Molly och Lea gör djurbajs av lera I den tokiga staden Tokeå upptäcker Tungan att man . Hej då, min bajskorv, nu har jag bajsat klart. Nu ska jag spola och du försvinner snart. Och kanske blir du till en kokt med brö i en bajskorvkiosk.


Byxsele med trygghetsskärp modell 46. Varnhems munkar gick på toalett. Vad färre känner till är de . Den ligger intill ett badhus i den gamla Nordafrikanska staden Dougga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg