tisdag 11 februari 2020

Hur mycket vatten går åt när man duschar

Den största delen går åt till personlig hygien och toalettspolning och endast en. För att man skall kunna avgöra hur mycket vatten varje hushåll förbrukar och för. En dusch på minuter motsvarar i snitt liter varmvatten medan en dusch. Vi använder i snitt 1liter vatten per dag och person.


Dina vanor har stor påverkan på hur mycket vatten som går åt i ditt hushåll. Tar det sekunder eller mer har du en snålspolande dusch som förbrukar liter per minut.

Vi vet inte hur mycket invånarna i Mörbylånga duschar , men för att göra. Dusch på fem minuter betyder omkring liter vatten. Toaletten och disken kommer tvåa och trea på listan. Så hur mycket vatten går åt när man spolar?


Vad en dusch kostar beror alldeles på hur man bor. Jo, fast då går det ju åt mindre av det värmda vattnet. Trots att en vanlig dusch brukar tar minuter, om man inte har tonåringar i. Så för astronauterna gäller det att återanvända så mycket som möjligt. För en tio minuter lång dusch går det åt ungefär fem liter vatten vilket är .

Vattentillgången i Sverige är överlag god. Men vi förbrukar mycket vatten , ibland utan att vi ens tänker på det. Hur mycket pengar kostar detta i ditt hushåll?


Fyll även diskmaskinen innan start, det går åt liter vatten för en disk. Vatten är en stor kostnad och här finns det mycket att tänka på som kan spara. Byt till snålspolande dusch , den minskar vattenflödet men ger den vanliga duschkänslan.


Jag passade på att mäta hur mycket vatten jag gjorde av me genom. En dusch utan hårtvätt gav liter vatten och en dusch med hårtvätt gav. På många andra platser på jorden får man nöja sig med endast liter vatten per person och dag.


Ta själv reda på hur mycket vatten du gör av med. Använd gärna snålspolande munstycke på kranar och duschar. Kallvatten är nästan gratis, men varmvatten drar en hel del energi och pengar. Exakt hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Cirka liter vatten per person går det åt varje dygn för personlig hygien.


Duscha istället för att bada, och duscha gärna kort tid -en dusch drar mindre vatten än ett . Att bada är dyrare än att duscha vet de flesta. För att fylla ett badkar på 1liter med varmvatten, förbrukar man cirka kWh. Ett problem när det gäller att komma åt siffror för energisparande är att.


Det går följaktligen inte att spara så mycket på att sätta in urinseparerande toaletter.

En dusch i tre minuter motsvarar i snitt liter, vilket är lika med . Hör hela programmet: Vattnet och nötterna. Grafiken visar hur mycket vatten som går åt för att producera livsmedlen. Ungefär hälften av allt vatten som vi förbrukar är varmvatten. Det går åt stora mängder energi för att värma vattnet. Sydvatten har god tillgång på vatten från våra sjöar, men det finns flera skäl.


Det mesta går åt till personlig hygien och toalettspolning. Har du någonsin funderat på hur mycket vatten , som du och din familj förbrukar varje dag? Eller när jag läser i tidningen eller på nätet att det går åt enorma.


Till en dusch går högst liter iskallt och uppkokat vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg