onsdag 17 januari 2018

Malfjärilar

Mal eller malfjärilar är utbredda över stora delar av världen och ett tal arter kan hittas i Sverige. De två viktigaste arterna av malfjäril som hittas inomhus är . Mott- och malfjärilar är djur som ser små och oansenliga ut men kan orsaka förvånansvärt stora skador på kläder, mattor, skinn och matvaror. Den vanligast förekommande malen i Sverige är pälsmal och klädesmal.


Pälsmalen kan återfinnas i naturen medan Klädmalen trivs . Klädesmal (Tineola bisselliella) lever av hår, dun och fjädrar.

Mal, malfjäril eller mott som de också kallas kommer oftast in på våren och en utmaning med malar är att de kan göra stor skada innan man . Malen älskar din garderob lika mycket som du. Men skadedjuret kan förstöra dina kläder. Så här blir du av med dem. Det finns en mängd olika sorter av malar och mott, men åtgärder och bekämpning är ofta den samma.


Det som skiljer speciellt är om det är . De har långa och smala, i bakkanten, ofta fransade. Den dag du ser vuxna malar flyga runt i din bostad kan det vara en god idé att släppa ut dem eller bekämpa dem, så att de inte förökar sig. Pälsängrar är skalbaggar vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung.

Några olika arter förekommer i Sverige. Denna pin hittades av frost. Hitta (och spara!) dina egna pins på Pinterest. Här är knepen för att bli. This Pin was discovered by frost.


Malfjärilarna håller till i din garderob där de mumsar på dina kläder. Discover (and save) your own Pins on Pinterest. Malar är de vanligaste skadedjuren som vi har problem . Håkan Kjellberg på Anticimex tipsar om hur man slipper krypen som dyker upp när man städar i garderob och förråd. Vill du få tillgång till hela artikeln? Nedan hittar du lite goda råd för att minska risken för att få in malfjärilar i ditt hem.


Ta bort organiskt material - städa. Det finns över åtta miljoner djur- och växtarter på jorden, och fler upptäcks kontinuerligt. En ny bok om namngivandets vedermödor beskriver . Pälsängrar och malfjärilar är två exempel på skadedjur som angriper textilier. Som fullstora fjärilar och skalbaggar gör de inte särskilt stor . Den lilla malfjärilen är ett gissel för äppelodlare i Sverige, Norge och . Själva fjärilarna gör ingen skada utan ”boven i dramat” är .

Det inledande special- kapitlet är författat av D.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg