tisdag 10 maj 2016

Klädmal hål

LÄS OCKSÅ: Expertens tips för att slippa mal hemma . Där äter den sedan av textilen och skapar på så sätt små hål i dina kläder. Störst risk för att drabbas av mal är gamla kläder som du köpt . Malfjärilar eller klädmal är vanligt förekommande innomhus. Läs mer om hur du kan bekämpa och bli.

Har du hål i ylleplaggen? Då kan de ha blivit angripna av klädesmal. Klädes- och pälsmalens larver. Så här blir du kvitt mal i garderoben. Vi har samlat allt du behöver veta om mal.


Guiden täcker allt från mallarv till malfjäril, hur du kan se om det är mal som gjort ett hål och såklart . Det är dags att packa undan sommarkläderna och ta fram ylletröjor och varma mössor.

Men om det finns flaxande mal i garderoben och mystiska hål i kläderna. Larverna lever i kolonier där de åstadkommer stora oregelbundna hål. I och kring hålen finns spinntrådar och spinnhylsor som larverna omger sig med. Jag har insett att jag har massa mal hemma!


Det är bara larverna som gör skada - de äter naturmaterial så det blir hål i kläderna. Skadade textilier har regelbundna hål. Inte lika vanlig som klädesmal. Importerade varor såsom djurhud och andra varor av animaliskt ursprung bör kontrolleras. Kvar lämnar de små hål som sakta äter upp din plånbok.


Om du upptäcker att du drabbats av mal så behöver du städa ur garderoben. Vad är det för hål i juldukarna? Mal , det tillhör väl en förgången tid – eller?


Tyvärr inte, fick vår läsare Anna erfara då hon skulle ta fram dukarna . Pälsängerlarvens hål är däremot klart definierade . Larverna äter naturfibrer och kan snabbt orsaka stora hål på kläder och.

Under lång tid har klädesmalen varit så . Mal (Tineola bisselliella och Tinea pellionella). Förstör: Larverna angriper ylle- och pälsvaror som de äter hål i. Det finns två arter av mal som orsakar problem bland ylle och päls. Jag får små hål på en eller ett par millimeter i mina kläder och vet inte var de kommer ifrån eller vad man gör åt det. Det här har pågått i flera år men nu pallar jag .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg